Category Archive : Olej z marakui

Olej z marakui w trosce o piękny wygląd

Olejek z marakui to naturalny kosmetyk o właściwościach pielęgnacyjnych, który można stosować jako dodatek do innych preparatów lub osobno. Olej pobiera się z nasion owocu passiflory. Stosowany na skórę i włosy działa odmładzająco i regenerująco. Dostarcza duże ilości składników odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Sprawdzi się jako dodatek do kremów, balsamów, maseczek czy szamponów. Warto go włączyć do swojej codziennej kuracji.

Jak zadbać o młody i piękny wygląd skóry

Olej z marakui (https://www.bee.pl/mohani-olej-z-marakui-50-ml_p14208.html) przydaje się szczególnie suchej cerze. Posiada on właściwości nawilżające, a także dogłębnie pielęgnuje wrażliwą i swędzącą skórę. Pomaga w przypadku zaczerwienień i podrażnień. Olejek ma właściwości ściągające i przeciwzmarszczkowe. Dodatkowa zawartość antyoksydantów sprawia, że produkt jest idealnym rozwiązaniem dla osób, chcących młodo wyglądać. Olej z marakui świetnie się sprawdzi na wakacjach. Pomaga on w przypadku dokuczliwych poparzeń słonecznych. Produkt zaaplikowany na twarz odbudowuje warstwę lipidową naskórka. Dostarcza on również cennych witamin i minerałów. Nie natłuszcza on przy tym cery, ani nie zapycha porów. Olej zwalcza również cellulit i rozstępy, a stosowany do masażu rozluźnia mięśnie, łagodzi bóle i obrzęki.

Piękna fryzura dzięki naturalnym olejom

Zastosowanie olejku z nasion marakui dotyczy również włosów oraz skóry głowy. Zniszczone kosmyki zostają szybko odbudowane i zregenerowane. Produkt dodany do szamponów czy serum wzmacnia działanie tych kosmetyków. W ten sposób można odbudować cebulki i stymulować wzrost nowych włosów. Kosmyki stają się również odporne na wypadanie. Olejek warto wykorzystać do masażu skóry głowy. Ten prosty zabieg, który można wykonać samodzielnie, pomaga w rozluźnieniu mięśni oraz rozładowuje stres. Masaż pomaga w przypadku dolegliwości nerwowych czy bólów głowy, a dodatkowo odżywia skórę i włosy, dostarczając niezbędnych składzików odżywczych.

Olej z marakui posiada wyjątkowy aromat, dzięki któremu działa terapeutycznie. W połączeniu z innymi przyjemnymi w zapachu olejkami działa odprężająco. Dzięki temu wszelkie kuracje z zastosowaniem tego produktu stają się przyjemnym rytuałem. Skóra i włosy po takim zabiegu stają się wypielęgnowane, odżywione i piękne. Antyoksydanty zapewniają młody wygląd, a zmarszczki stają się spłycone. Olejek z marakui jest dobrym i sprawdzonym sposobem, by zadbać o urodę i zdrowie skóry oraz włosów.

Jedzenie svetlanasokolova - pl.freepik.com

Olej z marakui

Olej z marakui jest preparatem stosowanym między innymi do pielęgnacji skóry. Działa nawilżająco, regenerująco, odżywiająco, przeciwzmarszczkowo, sprawia, że cera odzyskuje i zachowuje na długo połysk, świeżość oraz blask. Olej ten można stosować także do włosów.

Cały szereg cennych składników

Opisywany olej posiada niezwykłe właściwości. W tym naturalnym kosmetyku znajdziemy między innymi bioflawonoidy, karotenoidy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminę K, E, C, A, wapń, fosfor i potas. Dzięki swojemu doskonałemu składowi jego działanie jest zintensyfikowane i bardzo pomocne na przykład w walce z cellulitem. Olej z marakui łagodzi również podrażnienia i zmniejsza zaczerwienienia oraz przebarwienia. Co więcej, doskonale oczyszcza skórę poprzez złuszczanie i usuwanie martwego naskórka, nie zapycha porów, ujędrnia skórę i wygładza zmarszczki, także mimiczne. Opisywany olej wspomaga także krzepnięcie krwi oraz wspomaga zamykanie naczynek, dlatego jest polecany osobom, które mają naczynkową cerę. Warto wiedzieć, iż produkt ten można także łączyć z innymi kosmetykami naturalnymi lub kupować mieszanki kilku olejków, w którym jednym ze składników jest właśnie olej z marakui. Dobrym pomysłem jest dodawanie olejku z marakui w niewielkiej ilości do stosowanego przez nas kremu czy też balsamu i stosowanie takiej mieszanki na codzień. Jeżeli chodzi o kwestię stosowania preparatów z tym olejkiem na włosy jest to bardzo dobry pomysł w szczególności w przypadku osób z włosami zniszczonymi, słabymi, wypadającymi, które potrzebują regeneracji oraz odżywienia. Olej z marakui sprawia, że włosy stają się mocniejsze, lśniące, odżywione, przestają wypadać, nie łamią się oraz znacznie lepiej się rozczesują. Preparat można nakładać na całą długość włosów.

Niezbędny w domowej apteczce

Olejek z marakui jest stosowany także w stanach zapalnych. Jest to idealny produkt do wykonywania masażu sportowego, gdyż łagodzi bóle mięśni, zmniejsza obrzęki oraz działa kojąco. Poza tym stosowany profilaktycznie olejek z marakui sam działa przeciwzapalnie, a wszystko za sprawą wspomnianych wcześniej przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi pozbyć się wolnych rodników. Dzięki takiemu działaniu prawdopodobieństwo wystąpienia stanu zapalnego w organizmie jest mniejsze. Olej z marakui z www.bee.pl może okazać się pomocnym nie tylko do pielęgnacji skóry, lecz także w przypadku poważniejszych problemów skórnych, takich jak łuszczyca, trądzik różowaty czy wypryski. Preparat stosuje się także na podrażnioną skórę po zbyt długim przebywaniu na słońcu.

Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Olej z marakui: właściwości i zastosowanie

Warto mieć świadomość, że olej z marakui jest specyfikiem, który doskonale będzie nadawał się do pielęgnacji praktycznie każdego rodzaju skóry. Nie tylko nawilża ją, ale również regeneruje i odżywia. W ten sposób będzie ona zachowywała przez bardzo długi czas zarówno świeżość, jak i blask. Jakie właściwości ma olej z marakui, a także dlaczego warto stosować ten produkt.

Co zawiera w swoim składzie olej z marakui?

Należy zdawać sobie sprawę, że olej z marakui zawiera w swoim składzie bardzo dużą liczbę cennych składników, które bardzo  korzystnie oddziałują zarówno na zdrowie, jak i skórę. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że w omawianym produkcie bez żadnego problemu można znaleźć karotenoidy, witaminę A, bioflawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminę E, potas, fosfor, wapń, witaminę K, witaminę C. 

Właściwości oleju z marakui

Koniecznie trzeba mieć świadomość, że olej z marakui jest bardzo cennym naturalnym kosmetykiem, który powinien znajdować się praktycznie w każdej kosmetyczce. Godny uwagi jest przede wszystkim fakt, że wspomniany rodzaj oleju jest pozyskiwany z nasion owoców marakui. Warto również zaznaczyć, że działa zdecydowanie silniej w porównaniu do olejku arganowego. Jakimi właściwościami dokładnie charakteryzuje się ten produkt?

Jednym z najczęściej wymienianych argumentów przemawiających za regularnym stosowaniem tego produktu jest działanie przeciwzmarszczkowe. Ponadto nawilża, regeneruje i odżywia skórę. Olej z marakui rekomendowany jest również osobom posiadającym cerę naczynkową. Wspomaga bowiem krzepnięcie krwi, a także zamyka naczynka. Do zalet omawianego produktu należy również zaliczyć usuwanie martwego naskórka. Olej z marakui bardzo korzystnie działa także na różnego rodzaju przebarwienia. Zalecane jest przede wszystkim łączenie olejku z marakui z olejkiem pomarańczowym.

Zastosowanie olejku z marakui

Olej z marakui można bez żadnego problemu używać samodzielnie lub w połączeniu z innymi naturalnymi kosmetykami pielęgnacyjnymi. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że dokonanie wmasowania oleju z marakui w twarz sprawi, że będzie ona zdecydowanie bardziej jędrna. Warto również wspomnieć, że zmarszczki wtedy zostaną wygładzone. Nie wszyscy mają świadomość, że olejek z marakui doskonale zda egzamin w poprawie krążenia krwi. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że specyfik ten jest rekomendowany głównie osobom posiadającym cerę naczynkową. Można również podjąć decyzję o wmasowaniu olejku z marakui w skórę ciała. Wykazuje się on działaniem antycellulitowym. Może również wygładzić skórę i nadać jej świeżego blasku.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez rawpixel.com - pl.freepik.com